Dişeti Hastalığı Tedavisi
Diş eti hastalığının tedavisi için cerrahi girişim ile mi yoksa ameliyatsız mı uygulanması gerektiği, hastalığın evresine, diş eti dokusunun yapısına ve dişlerin durumuna ayrıca genel sağlığınızın durumuna bağlıdır.
Dişeti Hastalığı Nedir?
Diş eti hastalığı, plak ve tartar birikiminin sebebiyet verdiği diş eti dokusunun iltihaplanması ve çürümesidir. Diş eti problemlerine yetersiz diş hijyeni sebep olmaktadır. Ağızdaki aynı türden olan mikroplar ve yemek artıkları diş yüzeyi ile diş eti çizgisinin birleştiği cep adı verilen boşluklara yerleşir. Plak daha sonra bu bölgelerde birikir ve sıklıkla diş eti hattının altında ilerler.
Diş eti hastalığı diş eti iltihabı olarak başlar. Diş eti hastalığının ilerlemesi durdurulabilir ve hekim tarafından sağlanan ağız hijyeni ile bu sorunların oluşması önlenmektedir.
Diş eti iltihabı tedavi edilmezse periodontal hastalığa ilerler. Diş etlerinde ve dişleri destekleyen çene kemiğinde önemli hasarın meydana gelebileceği bu orta ila şiddetli diş eti hastalığı şeklidir. En kötü periodontal hastalık durumunda dişler gevşer ve düşer. Diş eti hastalığı olan hastalar, bir diş hekimi tarafından yapılan müdahale ve tedaviyi gerektirir.
Gingivitis ve Periodontal Hastalığın Ortak Belirtileri:
· Hassas diş etleri.
· Diş eti kanaması.
· Şişmiş, Kırmızı ve İltihaplı Diş Etleri.
· Diş Eti Çekmesi (dişleriniz alışılmadık şekilde uzun görünecektir).
· Hassas Dişler.
· Gevşek Dişler.
· Çiğnerken Ağrı.
Diş eti hastalıkları nasıl tedavi edilir?
Diş eti hastalıkları, hastalığın evresine, daha önce uygulanan tedavilerden alınan veya alınamayan sonuçlara ve genel sağlık profiline bağlı olarak çeşitli yöntemler ile tedavi edilir.
Kapsamlı bir diş eti analizinden sonra, tedavi önerileri cerrahi girişim olmayan tedavilerden cerrahi prosedürlere kadar değişkenlik göstermektedir. Cerrahi girişim olmayan yaklaşımlar bakterilerin çoğalmasını kontrol etmeyi hedefler. Cerrahi işlemler ise dişleri çevreleyen ve destekleyen dokuları eski haline getirmeyi amaçlar.
PROSEDÜR DETAYLARI
Diş eti hastalıklarının ameliyatsız tedavileri nelerdir?
Profesyonel diş temizliği
Genel bir muayene sırasında diş hekiminiz veya diş hijyenistiniz, diş yüzeyinde biriken ve sertleşen plak ve tartarı temizler. Plak, dişleri kaplayan, çürüklere ve diş eti hastalıklarına sebebiyet veren biyofilm kalıntısıdır. Tartar, dişler üzerindeki sert, sarımsı renkli ve katmanlı tortuya verilen isimdir. Plak ve tartar bu birikme düzeyine ulaştığında, ancak doktor tarafından uygulanacak yöntemlerle temizlenebilirler. Profesyonel diş temizliği, tüm dişlerinizin diş eti çizgisinin hattı boyunca meydana gelen tartar ve olak oluşumunu gidermeyi içerir. Diş eti hastalığı problemleri mevcut ise düzenli olarak diş temizliği yaptırmak sağlık açısından önem arz etmektedir.
Ölçekleme ve kök düzeltme
Bu, lokal anestezi altında yapılan, derin temizlik, cerrahi olmayan bir işlemdir. Sertleşmiş plak ve tartar (diş taşı olarak da bilinir) diş eti çizgisinin üstünden ve altından kazınarak uzaklaştırılır (kireçlenir). Ek olarak diş kökünde bulunan pürüzlü noktalar adı verilen planya pürüzsüz hale getirilir. Pürüzlü noktaların giderilmesi bakterileri yok eder ve yeni bakteri oluşumunu önler ayrıca diş etlerinin dişlere yeniden tutunması için temiz bir yüzey sağlar.
Kişiye özel
Bazen plak ve diş eti dokusunun iltihabı kontrolü ameliyatsız yapılabilir. Antibiyotikler, minosiklin HCl veya klorheksidin gibi ürünlerle, diş etleri ve dişler arasındaki boşluğa ağız içine yerleştirilebilir.
Diş eti hastalıklarının cerrahi tedavileri nelerdir?
Flep ameliyatı
Bu tedavi sırasında diş etleri geriye doğru çekilir ve tartar problemi giderilir. Bazı hastalarda, hasarlı kemiğin düzensiz yapısı da düzeltilir. Bu, hastalığa neden olan bakterilerin büyüyeceği alanları önler. Daha sonra diş etleri, doku dişin etrafına sıkıca tutunacak şekilde yerleştirilir. Diş eti ve diş arasında meydana gelen boşluğu azaltmak, zararlı bakterilerin beslenerek büyümesini engeller. Ayrıca periodontal hastalıkların sebebiyet vereceği sağlık sorunlarını önler.
Kemik greftleri
Kemik greftleri kendi kemiğinizin, sentetik kemiğinizin veya bağışlanmış kemiğinizin parçalarını kullanır. Greftler, periodontal hastalık tarafından tahrip edilen bölgelerde kemiğin yerini alır ve kemiğin yeniden büyümesine katkı sağlar. Bu prosedür, dişlerin kemiğe güvenli bir şekilde tutunmasını sağlar. Vücuttaki dokuların laboratuar ortamında üretimini yaparak tekrardan hastalara nakledilmesi prosedürünü içeren doku mühendisliği tedavisi de tercih edilebilir.
Yumuşak doku greftleri
Bu tedavi yöntemi zayıf diş etlerini kuvvetlendirir. Diş etlerinde çekilme meydana gelen yerleri doldururmayı hedefler.
Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu
Dişleri destek mekanizması olan kemiklerin tahribatı söz konusu olduğunda uygulanan bu prosedür, kemik ve diş eti dokusunun büyümesini uyarır. Flep ameliyatı ile birlikte uygulanır. Daha sonra kemik ve diş eti dokusu arasına küçük bir ağa benzeyen doku parçası yerleştirilir. Bağ dokusu dişleri daha iyi destekler. Böylece yeniden büyüme sağlanır.
Kemik cerrahisi
Kemik cerrahisi, orta ve ileri seviyede kemik kaybının meydana geldiği durumlarda kemikteki sığ kraterleri düzeltir. Flep ameliyatı akabinde kraterleri azaltmak için diş etrafında bulunan bu kemik yeniden tasarlanır. Bu işlem ile bakterilerin oluşmasını ve büyümesini önler.
Bazı hastalarda, diş eti hastalıklarını tedavi etmek amacıyla ihtiyaç olan tek şey cerrahi girişim olmaksızın diş taşı alma ve kök düzeltme tedavisidir. Dişlerin çevresinde doku sağlıksız olduğunda ve cerrahi girişim olmadan gerçekleştirilen yöntemler fayda sağlamadığında artık ameliyat gerekmektedir.
Dişeti hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar nelerdir?
Antibiyotikler cerrahi girişim tedavileri ve diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir. Antibiyotikler periodontal hastalık bakterilerini azaltmakta etkilidir. Ayrıca dişin kemiğe yapışmasının tahribatını önlerler.
Klorheksidin, ağızda veya diş etleri ve dişler arasındaki boşluk plak ve diş eti iltihabını kontrol etmek için kullanılan bir antibiyotik ilacıdır. İlaç, ağız gargarası olarak veya kök planyadan sonra diş boşluklarına yerleştirilen jelatin dolgulu bir çip olarak mevcuttur. İlacın etki mekanizası yaklaşık 7 gün içinde salınıma başlar. Doksisiklin, minosiklin ve tetrasiklin dahil olmak üzere diğer antibiyotikler de diş eti hastalığını tedavi etmek amacıyla kullanılır.
Ayrıca triklosan adı verilen reçetesiz diş macunu da sıklıkla tavsiye edilmektedir. Bu diş macunu florür ve plak ve diş eti iltihabını azaltan bir antibiyotik içerir.
Diş eti hastalığı tedavisi öncesi özel hazırlıklar gerekir mi?
Diş hekimi tedavileri hastane veya klinik ortamında gerçekleştirebilir. Prosedürleri planlamak için gereken süre, rahatsızlık derecesi ve iyileşmek için gerekli olan tedavi süresine ve son olarak hastaya ve hastanın durumuna göre değişir. Bazı tedavilerden önce işlem gerçekleştirilecek bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi hekim tarafından uygulanabilir. Yine hekim istemine göre sakinleştirmek amaçlı bir ilaç kullanılabilir.
Dişleri ve diş etleri nasıl sağlıklı tutulur?
Diş eti tedavisi temizliğinizden sonra, dişlerinizi günde iki kez elektrikli diş fırçası veya yumuşak kıllı bir diş fırçası ile fırçalayarak tekrarını önlemek önemlidir. Ayrıca düzenli olarak diş ipi kullanmak ve meyve ve sebzeler açısından zengin, sağlıklı, dengeli bir diyet yemek isteyeceksiniz. Tütün ürünlerinden de uzak durmalı ve alkol kullanımınızı sınırlandırmalısınız. Dişlerinizi temiz tutmak ve yeni cep oluşumunun olası belirtilerini izlemek için diş hekiminizle düzenli kontroller yapmak önemlidir. Bu özellikle önemlidir, çünkü erken müdahale gelecekte daha fazla diş eti tedavisi almak zorunda kalmamanıza yardımcı olabilir.