Diş Kanal Tedavisi

Diş Kanal Tedavisi

Diş Kanal Tedavisi

Ağız ve diş sağlığı insanların genel sağlıkları üzerinde de etkili olmaktadır. Diğer bir yandan çürümüş ya da enfekte olmuş bir diş ciddi bir şekilde hastaların ağrı yaşamasına neden olmaktadır. Bu sorunun çözülmesi için öncelik de dişin korunarak problemi ortadan kalkmasını sağlamaktır. Bunu gerçekleştirebilmenin yolu ise diş kanal tedavisi geçmektedir.

 

Diş Kanal Tedavisi Nedir?

Enfekte olmuş ya da çürümüş dişlerin tedavisinde kullanılan yöntemlerden birisi olan diş kanal tedavisi sayesinde dişlerin kurtarılması sağlanmaktadır. Kanal tedavisi dişin sert dokusunun içerisinde yer alan kök kanalına uygulanmaktadır. Doğal bir şekilde boş bulunan kök kanalının içerisinde bulunana yumuşak dokuda yer alan sinirlerin çıkarılması işlemi olarak tanımlanmaktadır.

 

Zarar görmüş olan dişin sinirleri çıkarıldıktan sonra diş içerisinde çürümüş olan dokularda tamamen temizlenmektedir. En son aşamada ise boşluklar özel bir dolgu malzemesi ile kapatılmaktadır.

 

Dişte oluşan çürüklere hemen müdahale edilmemesi durumunda çürük diş sinirlerine kadar ilerleyebilmektedir. Bu durumda diş sinirlerinin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Yaşanılan bu enfeksiyon hastaların ciddi ağrı yaşamasına neden olmaktadır.

 

Kanal tedavisinde diş kökünden çıkarılan diş siniri, insan sağlığı açısından  hayati bir önem taşımamaktadır. Bu sebeple de enfeksiyon ya da çürük durumlarında yaşanılan ağrıyı ortadan kaldırmak için diş sinirinin çıkarılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

 

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Yüze alınan darbeler sonucunda oluşan diş hasarları, derin çürükler ve dişin çatlaması gibi durumlar sebebiyle diş sinirlerinde ya da pulpasında enfeksiyon söz konusu olabilmektedir. Bir diş sinirinin ya da pulpasının zarar görmesi durumunda ise dokular parçalanma sürecine girer. Bu süreç içerisinde diş çevresinde bulunan bakteriler kanal içerisinde hızla çoğalmaya başlar.

 

Diş sinirinden ya da pulpadan arta kalan çürümüş dokular ile üreyen bakteriler sebebiyle dişte enfeksiyon ya da apse görülebilir. Apse ise içinde iltihap bulunana keseciklerdir ve ancak enfeksiyon diş köküne kadar ulaştığında gerçekleşmektedir. Oluşan apseler ise hastaların çok ciddi ağrı yaşamasına neden olmaktadır.

 

Apsenin en büyük dezavantajı ise sadece dişlere değil yüzün çeşitli bölgelerine de yayılmasına neden olmaktadır. Bu sebeple de sadece diş kayıplarına değil aynı zamanda yanakta drenaj sorunlarına da neden olmaktadır.

 

Apsenin sebep oldukları göz önüne alındığında ise en kısa süre içerisinde müdahale gerektiği ortadadır. Aksi halde hastaların yaşam kaliteleri ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Çünkü apsenin sebep olduğu ağrılar özellikle de geceleri artmaktadır. Bu sebeple de hastalar yeterince uykularını alamamakta ve gün içerisinde de bilişsel sorunlar yaşamasına neden olmaktadır.

 

Apsenin belirtileri arasında ise sıcak ve soğuk duyarlılığı, ısırma ya da çiğneme gibi hareketlerde yaşanılan keskin ağrı, şişme, diş eti ağrısı,  diş etinde şişme ve  diş etinde koyulaşmalar olmaktadır.

 

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Diş hekimleri ya da endodontist tarafından gerçekleştirilen kanal tedavilerinin gerçekleştirilebilmesi için önemli olan uygun bir hekim ile birlikte çalışılmalıdır. Endodontist ise diş sinirleri ve pulpası hakkında uzmanlığı bulunana diş hekimlerine verilen isim olmaktadır.

 

Kanal tedavisine ilk olarak kök kanallarının şeklini görebilmek açısından röntgen çekimi ile başlamaktadır. Bu röntgen sayesinde etkilenen dişin dışında diğer dişlerinde zarar görüp görmediği belirlenmektedir.

 

Uygulamanın başlaması için se diş hekimleri uygulama bölgesini lokal anestezi uygulamaktadır. Bazı hastaların diş kökleri öldüğü için bu adım tamamen atlanmaktadır. Ancak hastaların kendilerini rahat hissetmeleri için lokal anestezi uygulayabilmektedir.

 

Kanal tedavisi uygulanırken bölgenin kuru kalması gerekmektedir. Bunun içinde işlem uygulanan bölgeye lastik tabakası yerleştirilmektedir. Daha sonrasında diş hekimi diş kanalına ulaşabilmek için dişte bir delik açmaktadır. Daha sonrasında bu delik içerisinde çürümüş diş sinirleri, pulpa ve bakteriler özel bir alet ile çıkarılmaktadır.

 

Diş içerisinde açılan deliğin genişletilmesi çin değişen çaplarda törpü kullanılmaktadır. Ayrıca temizleme işleminin tam olarak bitirilmesi ve bölgede kalan mikropartiküllerin tamamen giderilmesi için su ve sodyum hipoklorit kullanılması gerekmektedir.

 

Kanal Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Kanal tedavisinin tercih edildiği durumlar diş çürükleri veya kırılmış dişler olmaktadır. Diğer bir yandan bazı travma durumlarında da diş kanal tedavisi uygulanabilmektedir.

 

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavinin süresi hastalara göre değişiklik göstermektedir. Kaç diş kökünün enfeksiyondan etkilendiği ya da sinirlerin temizlenmesi için gerekli olan zaman farklı olmaktadır. Bazı hastalara ise ek tedaviler gerekebilmektedir. Bu sebeple diş kanal tedavilerinin süresi değişiklik göstermektedir.

Ortalama bir kanal tedavisinin uzunluğu 30 ile 90 dakika arasında değişiklik göstermektedir. Ayrıca dişteki enfeksiyonun durumuna göre tedavi süresi 1 haftaya kadar uzayabilmektedir. Bazı vakalarda ciddi enfeksiyon söz konusu olmaktadır. Bu durumlarda dişin içerisinde ilaç yerleştirilir ve bir hafta boyunca diş kapatılmaz.

Ciddi olamayan vakalarda ise kanal tedavisini uygulandığı günde mühürleme de gerçekleşmektedir. Çünkü mühürlemenin aynı gün gerçekleşmemesi durumunda diş kanalının yeniden enfekte olması söz konusu olabilmektedir. Ayrıca bu süre içerisinde kanalın temiz kalması da söz konusu olmamaktadır. 

Kanal tedavisinin tamamen bitirilmesi için kalıcı dolguların yerleştirilmesi gerekmektedir. kalıcı dolgular yerleştirilene kadar ise hastalara geçici dolgu uygulanır. Bu dönemde hastaların geçici dolgu bulunan diş ile çiğneme yapılmaması gerekmektedir. Bu sayede dişin kirlenmesinin önüne geçilmesinin yanı sıra direncini kaybetmiş olan diş de zorlanmamış olur.

 

 

Kanal Tedavisinden Sonra Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisinin çok ağrılı olduğu yönünde bir yargı bulunsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Diş kanal tedavisi de ancak dolgu tedavisi kadar acı verici olmaktadır. Hastaların hissettikleri ağrı zaten enfeksiyon ve çürük sebebiyle yaşanan ağrıdan ileri gelmektedir.

Kanal tedavisinden sonra enfeksiyon sebebi ile dokular hasar görmüş olabilir. Bu sebeple de hastalar ağrı yaşayabilir. Bunun için ağrı kesici kullanılması yeterli olmaktadır.

 

Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavi sonrasında iyileşme yavaş yavaş gerçekleşmektedir. Bu sebeple de iyileşme sürecinde hastaların dikkat etmesi gereken konular bulunmaktadır. Hastalar öncelikle kanal tedavisi sonlanana kadar sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durmalıdırlar.  Günlük olarak diş temizliklerini gerçekleştirmelidir. Bu temizlik sırasında dişlerin hassas oldukları göz önünde bulundurulmalı ve narin dairesel hareketler ile gerçekleştirilmelidir. Kanal tedavisi sonrasında enfeksiyonların tekrarlanmasının önüne geçmek için günde 1 kez diş ipinin kullanılması gerekmektedir. Tedaviden sonra bir süre için yapışkan ve şekerli gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Tedaviden sonra diş hekimlerinin önerdiği ağrı kesici ilaçların ve spreylerin kullanılması gerekmektedir.

 

Kanal Tedavisinin Alternatifi Nedir?

Kanal tedavisinin başarı oranı %95 olmaktadır. Ayrıca diş kanal tedavisi ile sabitlenmiş olan dişler hayat boyunca kullanılabilmektedir. Bu sebeple de doğal dişlerin korunmasını sağlayan en etkili yöntemlerden birisi olmaktadır. Diş kanal tedavisi ile çiğne fonksiyonlarında herhangi bir bozulma bulunmaması ve diğer dişlerin kaymasının önlenmesi açısından önemli olmaktadır. Kanal tedavisi aynı zamanda diğer tedavi seçeneklerine oranla çok daha uygun fiyatlara olmaktadır.