Diş İmplantı

Diş İmplantı

Diş İmplantları Nelerdir?
Dental implantlar, doğal dişler için sıkıca sabitlenmiş ikamelerdir ve bu nedenle birçok insan için özellikle çekicidir. İlk olarak, bir tür yapay diş kökü (implant) doğrudan çene kemiğine implante edilir. Sonraki iyileşme aşamasında, implant kemikle birlikte büyür, böylece genellikle optimal, çok stabil ve kalıcı bir tutuşa sahip olur. İmplant boynu (implant postu olarak da bilinir) bir vida ile sabitlendikten sonra, gerektiğinde kuronlar, köprüler veya çıkarılabilir protezler kullanılabilir. Bu sayede hem bir diş hem de birden fazla diş bir implant ile değiştirilebilmektedir. Genellikle doğal dişlerden görsel olarak neredeyse ayırt edilemeyen bir sonuç elde edilir.

Diş İmplantları Ne Zaman Tavsiye Edilir?
Çok uzun zaman önce, dişlerin değiştirilmesi gerektiğinde köprüler genellikle tercih edilen çözümdü. Ancak bunların açık bir dezavantajı vardır: komşu, sağlıklı dişler onarılamaz şekilde hasar görür. Bunun nedeni, köprüler için bir destek işlevi görebilmeleri için topraklanmaları gerektiğidir. Ancak bu sağlam diş yapılarının zarar gördüğü anlamına gelir. İmplantlar komşu dişleri koruyan bir alternatiftir.

İmplantlar aşağıdaki durumlarda yararlıdır:

Tek veya birden fazla diş eksik
Arka dişler artık stabilite sağlayamıyor
Bir protez takılacak (artık tamamen dişsiz çene)
Ne Tür Diş İmplantları Var?
En yaygın şekli olan vida implantı üç bölümden oluşur: implantın kendisi, post ve ikisini birbirine bağlayan gecikme vidası. Diğer implant şekilleri, örneğin:

Silindir implantları (dişsiz)
Adım şeklindeki implantlar (silindir veya vida olarak)
Konik implantlar (vida veya kademeli silindir olarak)
 

Hastanın diş durumuna, kemik yapısına ve gereksinimlerine göre farklı implant şekilleri ve tipleri kullanılabilir. Çenede hemen hemen her durum için uygun bir implant vardır - şu şekilde:

Kısa implantlar
Dar implantlar
Tek parça implantlar
İki parçalı implantlar
Mini implantlar
Zigoma implantları

Örneğin mini implantlar adından da anlaşılacağı gibi biraz daha kısadır ve normal modellerden daha küçük bir çapa sahiptir. Bu şu anlama gelir: Genellikle önceden kemik ogmentasyonu yapılmadan geçerler ve minimal invaziv bir yaklaşımla kullanılabilirler. Örneğin tam protezlere ek olarak, az kemik materyali olan yerlerde veya uzun süreli tedavinin bir seçenek olmadığı hastalarda kullanılırlar.

Zigomatik implantlar genellikle son çare seçeneği olarak görülür. Geleneksel diş implantlarından daha uzundurlar ve üst çenede zaten önemli kemik kaybı olduğunda ve kemik büyütme bir seçenek olmadığında kullanılırlar.

Diş İmplantları Hangi Malzemeden Yapılır?
Dental implantlar için kullanılan iki malzeme vardır: titanyum ve seramik. Çoğu durumda titanyum implantlar kullanılır. Korozyona dayanıklıdırlar, genellikle çok iyi tolere edilirler ve esnektirler. İyileşme aşamasında materyal doğrudan çene kemiğine bağlanır (ossointegrasyon); vücudun kendi dokusu gibi kabul edilir. Titanyum implantlar kendilerini implantolojide başarıyla kurmuştur. Ancak bazı durumlarda, örneğin hastanın kesici dişlerinin implantlarla değiştirilmesi gerektiğinde veya hastanın diş etleri çok ince olduğunda, seramik implantlar daha iyi estetik sonuçlar sağlayabilir. Tamamen beyaz tam seramikten oluşurlar, doğal diş maddesine benzerler (örneğin parlıyorlarsa) ve bu nedenle yüksek kaliteli, metal içermeyen bir alternatiftirler (alerji hastaları için de önemlidir).

Tedavi Nasıl İlerlemektedir?
Genellikle yerleştirme için yalnızca bir randevu gereklidir. Tüm tedavi birkaç aşamada gerçekleşir. Bir bakışta adımlar:

·       Tavsiye ve anamnez
İmplantasyon neden gereklidir? Daha önce tedavi edilmesi gereken diş çürüğü veya diş eti hastalığı gibi başka bulgular var mı? Bu soruların açıklığa kavuşturulması (açıklanması) gerekir. Bunun için genellikle röntgen çekilir. Ayrıca bir implant yerleştirilmeden önce kemik maddesinin oluşturulması gerekip gerekmediği hakkında bilgi sağlarlar.

·       Kemik kontrolü
Tedavi edilecek çene sağlam bir kemik yapısından oluşuyorsa doğrudan basit implantlar yerleştirilebilir. İmplantasyondan hemen önce çene kemiği açığa çıkarılır. Genellikle lokal anestezi altında işlem gerçekleşir. Bununla birlikte, kemik grefti de gereklidir.

·       İmplantın yerleştirilmesi
Bu işlem genellikle maksimum 90 dakika sürer. Diş hekimi özel matkaplar kullanarak implantın güvenli bir şekilde sabitlenebilmesi için önce temeli hazırlar. Dijital teknolojinin yardımıyla günümüzde implantın tam olarak konumlandırılması mümkündür.

·       İyileşme süreci
Sabır burada gereklidir: Bir alt çene implantının yükleri taşıyabilmesi üç ay kadar sürer - üst çenede düşük kemik yoğunluğu nedeniyle genellikle daha da uzun sürer. İyileşme sonrası gerekirse implant açığa çıkarılır ve seçilen sabit veya hareketli protez implanta takılır.

 

Riskler Nelerdir?
İmplantolojide en son teknoloji ve onlarca yıllık deneyim sayesinde, riskler artık yönetilebilir durumda. Ancak, tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, komplikasyonlar da dikkate alınmalıdır. Hazırlık ve (takip) tedavinin odak noktası, implantın yakın çevresinde iltihaplanmayı önlemektir. Çünkü bu çene kemiğini tutarsa kemik kaybına bile yol açabilir. Bu gibi durumlarda, mevcut bir diş implantı tekrar açığa çıkarılmalı, iltihap tedavi edilmeli ve gerekirse zaten azaltılmış kemik maddesi yeniden oluşturulmalıdır.

Diş İmplantları Ne Kadar Dayanıklıdır?
Diş implantları ömür boyu kalıcıdır. Ancak "yapay diş kökünün" ömrünü sınırlayabilecek bazı faktörler vardır. İmplant çevresindeki diş etlerini iltihaplanmadan korumak için dikkatli bir ağız hijyeni sağlanmalıdır. Dayanıklılık için aynı zaman da kemiğin kalitesi de önemli bir faktördür. Kişinin ne kadar stresli olduğu da implantlara ömrünü etkilemektedir.  Yoğun stres implantlar için bir yük teşkil eder. Hastanın sağlık durumu da implant ömrünü etkiler. Örneğin metabolik bozukluklar (hastalık, sigara veya ilaç kullanımı ile tetiklenir) implantları olumsuz etkileyebilir.

Dental implantların Özel Bakıma İhtiyacı Var Mı?
İmplantlara ne kadar dikkatli bakılırsa, o kadar uzun süre dayanırlar. Ağız hijyeni özellikle önemlidir, çünkü implant alanında bakterilerin diş etlerine doğal köklü dişlere göre daha kolay nüfuz etmesi sağlanır. Sonuç olarak, kemik kaybına yol açan ve implantın tutuşunu tehlikeye atabilecek iltihaplar ( periodontitis veya peri-implantitis ) gelişir. İmplantların bakımı doğal dişlerle aynı şekilde yapılır: düzenli olarak (günde iki ila üç kez, yemeklerden sonra), tercihen elektrikli diş fırçası ve doğru fırçalama tekniği ile yapılmalıdır. Ayrıca diş ipi veya diş arası diş fırçalarının kullanılmasını ve yılda iki kez profesyonel diş temizliği önerilmektedir.

Bir Diş İmplantı İşlemi Ne Zaman Mümkün Değildir?
Her hastaya tereddütsüz implant yerleştirmek mümkün değildir. Bazı durumlarda, daha yakından inceleme ve tedavi gerektiren kontrendikasyonlar vardır. Örneğin, diş etlerinde iltihaplanma varsa, enfeksiyonu tedavi etmek en büyük önceliğe sahiptir. Periodontal hastalık iyileştikten sonra bir sonraki adım diş hekimi ile tartışılabilir.

İmplant aleyhine olan (veya risklerin dikkatle değerlendirilmesini gerektiren) hastalıklar:

Diabetes mellitus (tedavi edilmezse veya iyi kontrol edilmezse)
Şiddetli kardiyovasküler hastalık
Bazı ilaçların kullanılması da diş implantı yapılmasını engelleyebilir. Bir implantasyon gerçekleştirmek için dozajın sınırlı bir süre için azaltılıp azaltılamayacağı bireysel olarak ve tedaviyi yapan diş hekimi ile netleştirilmelidir.

Hızlı bir kontrolde en önemli gerçekler:

İmplantlar gerçek dişlerden pek ayırt edilemez
Temizlemeleri genellikle köprülerden daha kolaydır, örneğin
Yerleştirildikten sonra kemik maddesini stabilize ederler.
Genellikle iyi tolere edilirler, kısıtlama yoktur (dil gibi)
Sağlıklı komşu dişlerin taşlanması gerekmez
Uygun koşullar altında implantlar uzun süre dayanabilir.
Diş kaybının implantasyon ile tedavisi geleneksel yöntemlere göre daha karmaşık ve zaman alıcıdır.