Diş Temizleme

Diş Temizleme

Diş Temizleme

Dişlerimiz sindirim sistemimizin ilk adımı olmaktadır. Besinlerin çiğnenmesi ve küçük parçalara ayrılmasında görevli olan kemik parçaları olarak tanımlanmaktadır. İnsanların hayatlarının ilk bir yılında süt dişleri ile başlayan maceraları, çocukluk döneminde ise süt dişlerinin dökülmesi ile kalıcı dişlerin yerine gelir. İnsanların hayatları boyunca önemli olan dişleri çocukluk döneminde çıkan dişleridir.

 

Diş ve ağız sağlığını korumak ise sadece dişler için önemli olmamaktadır. İnsanların genel sağlığını yakından ilgilendiren diş ve ağız sağlığının devam etmesi için ise insanların bebeklik dönemlerinden itibaren dişlerinin hijyenine özen göstermesi gerekmektedir. Bunun için düzenli olarak diş fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerekmektedir. Ancak diş bakımına önem veren insanlarda dahi çevresel etkenler sebebiyle işlerin renginde değişiklikler ve plaklar oluşabilmektedir. Oluşan bu olumsuz değişimlerin geri çevrilmesi için ise diş hekimlerinden yardım alınması gerekmektedir.

 

Dişler Neden Temizlenir?

Dişlerde plakların oluşmasının sebebi bakteriler olmaktadır. Gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içecekler dişlerin üzerinde kalıntı oluşmasına neden olmaktadır. Bu kalıntılar da ağız içinde bulunan bakterilerin hızlı bir şekilde üremelerine neden olmaktadır. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması sayesinde de bakteriler sebebiyle oluşan bu bakterilerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca ağız, diş ve dillerde kalan yiyecek kalıntılarının da giderilmesini sağlamaktadır. Son olarak diş fırçalama ağız içini nötralize ederek bakterilerin üremesi için gerekli olan PH değerini engellemektedir.

 

Eğer ağız ve diş bakımı ihmal edilirse veya düzenli bir şekilde gerçekleşmezse o zaman ağız içerisinde bakterilerin üremesini engelleyen bu durumlar ortadan kalkar. Bu sayede de bakteriler hızla üreyerek dişlerin üzerinde plak oluşumuna neden olmaktadır.

 

Giderilemeyen plaklar ise ileriki dönemlerde dişlerin çürümesine ve diş etinde enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır. Plaklara sebep olan bazı bakteriler ise diş minesi üzerinde tartar oluşumuna neden olur. Diş tartarları ise diş fırçalama ile giderilebilecek bir yapıda değildir. Çok sert bir yapıda bulunan diş tartarlarının temizlenmesi için de diş hekimlerinden diş temizlemesi için yardım alınması gerekmektedir.

 

Diğer bir yandan çay ve kahve tüketimi ve sigara içilmesi dişlerinin renklerinin değişmesine neden olmaktadır. Bu renk değişimleri de genellikle ağız bakımı ile giderilememektedir. Renklerin eski renklerine ve parlaklıklarına kavuşması için de yine diş temizleme işleminden yararlanılır. Ancak dişlerin temizlenip temizlenmeyeceğine diş hekimleri karar vermektedir.

 

Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

 

Diş temizliği işlemi diş hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Diş temizliği yapılmadan önce diş hekiminin kapsamlı bir şekilde hastayı muayene etmesi gerekmektedir. Eğer diş hekimi dişlerin temizlenmesi gerektiğine karar verirse o zaman temizleme işlemi gerçekleştirilir.

 

Genellikle muayene ile aynı günde gerçekleştirilen diş temizleme işlemlerinde diş yüzeyinde bulunan plak ve tartarlar diş hekimliğine özgü aletler ile sağlanmaktadır. Diş temizlemesi için kullanılan bu ekipmanların diş minesine herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bu sebeple gerekli hallerde uygulamak dişlerin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Diş minesinde oluşan tartar ve plakların temizlenemesinden sonra ise diş minesi tamamen pürüzsüz bir hale gelmektedir.

 

Eğer hastaların dişlerinin renginde de değişiklik söz konusu ise o zaman diş hekimleri hastalarına dişlerin beyazlaması ve parlaması için gerekli prosedürü uygular. Ancak diş beyazlatma işleminin uygulanabilmesi için diş hekiminin de onay vermesi gerekmektedir. Dişlerin plak ve tartarlardan temizlenmesi dişlerin korunmasını sağlamaktadır. Diş yüzeyinden giderilen bakteriler sayesinde dişlerin çürümesi ve diş eti hastalıkları engellenir. Bu sayede de hastaların ileriki diş problemleri de engellenmiş olur.

 

Diş Taşı Temizleme

 

Diş taşı ise ağız ve diş sağlıklarına gerekli özeni gösteren kişilerin başına dahi gelebilmektedir. Tüketilen besinlerin ve tükürüğün içerisinde bulunana bazı mineraller diş yüzeylerinde birikebilmektedir. Bu sebeple de temizlenseler dahi tekrarlayabilirler. Bu sebeple de diş taşları yıl içerisinde birkaç kez temizlenmesi gerekir. Bu temizleme işleminin düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Diş taşlarının temizlenmesi için ise diş hekimlerin hem çeşitli ekipmanlar hem de ilaçlar kullanmaları gerekmektedir. Diş taşı temizleme işlemi genellikle ultrasonik cihazların kullanımı ile başlamaktadır. Bu aletlerin görevi ise gönderdiği titreşimler ile diş taşlarının çatlamasıdır. Bu çatlatma işlemi sırasında ise büyük diş taşları dökülmektedir. Dökülen bu taşların temizlenmesi için ise bir sonraki işleme başlamadan önce hastaların dişleri ve ağız içi su ile temizlenir. Daha sonrasında ise ince uçlu ekipmanlar ile kalan küçük diş taşlarının temizlenmesi sağlanmaktadır. Dişlerin ince kıvrımlarındaki tüm taşlar temizlenene kadar bu işlem devam etmektedir.

 

Diş taşlarının tamamen temizlenmesinden sonra ise dişlerin temizlenme işlemine geçilmektedir. Bu temizleme işlemi için ise florürlü macunlardan yararlanılır. Daha sonrasında ise dişlerin cilalama işlemi bulunmaktadır.

 

Diş taşlarının temizlenme süresi yoğunluklarına bağlı olarak değişiklik göstermesi ile birlikte tüm işlem genellikle 10 dakika gibi bir süre içerisinde sonlanmaktadır. Diş taşlarının temizlenmesinden sonra ise hastaların yarım saat içerisinde herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekmektedir.

 

Diş Eti İltihabının Temizlenmesi

 

Diş temizleme işlemlerinin içerisinde diş eti iltihabı temizlenmesi de bulunmaktadır. Diş eti iltihapları da düzenli olarak ağız ve diş bakımlarını gerçekleştirmeyen kişilerde görülmektedir. Diş iltihabının belirtileri arasında ise çiğneme sırasında ağrı, diş etlerinde kızarıklık ve şişlik ve diş etinde görülen beyaz iltihaplar bulunmaktadır.

 

Hafif diş eti iltihapları genellikle sert besinlerden sonra diş etlerinin yara olması ve ağzın iyi bir şekilde temizlenmemesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca vitamin ve mineral eksikleri de hafif diş eti iltihabı sebeplerinden birisi olmaktadır. Bu tür bir diş eti iltihabının giderilmesi için diş hekimleri genellikle hastalarına gargara reçete etmektedir. Hastaların gargarayı kullanılması ve birkaç gün yumuşak besinler ile beslenmesinin ardından hafif diş eti iltihapları geçecektir.

 

Ancak ciddi boyuttaki diş eti iltihaplarında durum çok daha önemli sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle sürekli olarak tekrarlayan ve ciddi diş eti iltihapları diş kayıplarına yol açabilmektedir. Bu sebeple de bu tür iltihapların en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Ciddi diş iltihaplarına nedenleri içerisinde diş bakımının düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi, plak ve tartarlar olmaktadır. Bu sebeple de diş temizlenme işlemlerinin düzenli bir şekilde yapılması ve diş ve ağız bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir.