Diş Kaplama

Diş Kaplama

Uyumlu diş kaplamaları, güzel bir gülümseme yaratmanın en kolay yoludur. Dişleri renksiz, yontulmuş veya boşlukları olan insanlar için mükemmel bir yöntemdir. Ancak, kaplama işleminin geri dönüşü yoktur. Bu nedenle, kaplama kullanma kararı dikkatlice düşünülmelidir. Diş hekiminizle işlemin sizin için uygun olup olmadığına karar vermeden önce, diş kaplamaları, maliyetleri ve uygun bakım hakkında detaylı bir bilgi sahibi olmak önemlidir.

Diş Kaplamaları Nelerdir?

Kaplama, dişlerinizin doğal görünümüne göre tasarlanan ve aynı zamanda doğal diş minesi kadar dayanıklı olan ince bir seramik parçasıdır. Diş kaplamaları dişlerinizin dış hatlarına göre ölçülendirilir ve bir dizi işlem sonrasında dişlerinizin doğal minesine yapıştırılmak suretiyle uygulanır.

Diş Kaplama Çeşitleri
Diş kaplamaları porselen veya reçine kompozit malzemelerden üretilebilir.  Porselenden üretilen diş kaplamaları, reçine diş kaplamalarına kıyasla lekelere karşı daha dirençli olmaktadırlar. Aynı zamanda ana dişler gibi ışığı yansıtabilirler. Diş hekiminizle sizin için en iyi kaplama malzemesi seçimini bir ön konsültasyon sırasında doktor ve hasta karşılıklı olarak tartışacaktır.

 

Diş Kaplamaları Ne Tür Sorunları Düzeltir?

Diş kaplamaları rutin olarak aşağıdakileri problemleri düzeltmek için kullanılır:

Aşağıdaki nedenlerden dolayı renk değiştiren dişler:

·       Kanal tedavisi 

·       İlaç, sigara ve kahve tüketiminden kaynaklanan lekeler

·       Aşırı florür

·       Fazla reçine dolguları 

·       Diğer nedenler

·       Aşınmış dişler

·       Yontulmuş veya kırılmış dişler

·       Yanlış hizalanmış dişler

·       Düzensiz şekilli dişler

·       Aralarında boşluk olan dişler

 

Diş Kaplamasına Neden İhtiyaç Duyulur?
Diş kaplamaları, diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen kozmetik işlemlerin önemli bir kısmını içerir. Diş kaplamalarının diğer prosedürlere tercih edilmesinin bazı nedeni vardır. Bunlar şunları içerir:

Dişlerin uzunluğunu, hizasını, boyutunu ve rengini düzeltmek için
Yontulmuş, çatlamış veya kırılmış dişleri düzeltmek için 
Aşınmış dişleri düzeltmek için (genellikle diş gıcırdatma nedeniyle )
Dişlerdeki beyaz noktaları veya çizgileri düzeltmek için (genellikle aşırı florür kullanımından kaynaklanır)
Örtmek için diş lekeleri (vs koyu renkli gıdalar, bazı ilaçlar, doğal yaşlanma, elde edilmiş) ve renk değişikliği
Dişlerin rengini bozan büyük reçine dolgularını kapatmak için
Renk değişikliğini gidermek için bir kaplama veya başka bir restoratif materyal kullanılabilir. 

Diş Kaplama Prosedürü

Diş kaplaması yaptırmak genellikle üç ila dört seans arasında tamamlanmaktadır. Bunlardan ilki doktor ve hastanın gerçekleştireceği ve prosedür hakkında detaylı bilgi aktarımının yapılacağı ön konsültasyon içindir. İkinci ve diğer seanslar diş kaplamalarının ölçüsünü almak, kaplamaları yapmak ve hastaya uygulamak içindir. Bir diş veya birden fazla diş aynı anda kaplama işlemine tabi tutulabilir veya hastanın durumuna göre günlere ve seanslara bölünebilir.

Tanı ve tedavi planlaması 

Hasta diş hekimine hayal ettiği görünüşü anlatacaktır. Ön konsültasyon esnasında diş hekimi, diş kaplamalarının hasta için uygun olduğundan emin olmak için dişleri inceleyecektir. Daha sonra prosedürü ve bazı detayları hasta ile tartışacaktır. Röntgen istenebilir ve muhtemelen ağız ve dişleriniz hakkında izlenimler alabilirler.

Hazırlık

Diş kaplamaları için hazırlık aşamasında diş hekimi, diş yüzeyine tamamen uyması için kaplamanın kalınlığına eşit olacak oranda diş yüzeyini yeniden şekillendirecektir. Diş minesini yontmadan önce bölgeye anestezi uygulanacağına hasta ve diş hekimi karşılıklı görüşme sonucu karar verecektir. Daha sonrasında, diş hekimi bir simulasyon üzerinde yeni yapılacak dişlerin modelini veya izlenimini hastaya yansıtacaktır. Karar kılınan model, kaplamaları hazırlayacak bir diş laboratuarına iletilecektir. Diş kaplamalarının laboratuardan diş hekimine tekrar ulaşması genellikle 1-4 hafta sürer. Bu süre zarfında doktor hastasına günlük hayatına devam edebilmesi için geçici diş kaplamaları kullanılabilir.

 

Yapıştırma

Diş hekimi, renk tonunu ve uyumu incelemek için kaplamayı hastanın dişleri üzerine yerleştirecek, son aşama olan kaplamaların dişlere kalıcı olarak yapıştırılmadan önce tam uyumu yakalamak için tekrar tekrar çıkaracak ve bazı düzeltmeler yapacaktır. Kaplama rengi, kullanılacak çimentonun gölgesi ile ayarlanabilir. Ardından, dişinizi kaplamayı yapıştırmaya hazırlamak için dişler temizlenecek, pürüzleştirmek için aşındırılacaktır. Aşındırma, güçlü bir yapıştırma işlemi sağlamak adına dişi pürüzlendirme işlemidir. Diş kaplamasına özel bir siman uygulanır ve ardından dişlerin üstüne yerleştirilir. Diş kaplamaları gerekli işlemler uygulandıktan sonra diş yüzeyine yerleştirildikten sonra diş hekimi çimentodaki kimyasalların açığa çıkması ve aktive olması için dişler üzerine ışın tedavisi gerçekleştirecektir. Böylece kaplamalar diş üzerinde çok hızlı bir sertleşmeye uğrayacaktır. Son olarak, fazla çimentoyu alınır, diş ısırmalarını önlemek adına gerekli ayarlamalar yapılır ve tedavi tamamlanır.

Diş Kaplamanın Faydaları Nelerdir?

Diş kaplamaları şu avantajları sunar:

Doğal diş görünümü sağlarlar.
Diş etleri kaplamaları kolayca tolere eder.
Diş kaplamaları leke tutmaz.
Koyu veya sarı renkli dişlerin daha beyaz görünmesini sağlar.
Genellikle kronlar kadar şekillendirme prosedürü içermezler.
Diğer diş uygulamalarına daha güçlüdürler ve daha iyi görünürler.
Diş Kaplamalarının Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?
Porselen ve kompozit gibi farklı diş kaplamaları, gülümsemelerini kolay, güvenli ve etkili bir şekilde iyileştirmek isteyen hastalar için harika seçeneklerdir. Herhangi bir diş prosedüründe olduğu gibi, diş kaplama uygulamasında da bazı riskler vardır. Riskler hayati tehlike barındırmaz ve titiz bir çalışma gösterildiğinde önlenebilir. Diş kaplamalarının riskleri ve yan etkileri şunları içerebilir:

Diş hassasiyeti
Diş kaplamaları uygulamasından sonra ilk bir ay boyunca diş hassasiyeti yaygın bir yan etki olarak görülmektedir. Soğuk veya sıcak gıdalara ve sıvılara karşı hassasiyet 2 ila 6 aydan uzun sürerse, ciddi bir probleme dönüşebilir. Nadir görülmekle birlikte, uygulama esnasında geri dönüşü olmayan bir şekilde iltihaplanarak enfeksiyona sebebiyet verebilir. Hassasiyet çok uzun süre devam ederse tedavi için diş hekimine başvurmak önemlidir.

Diş hasarı
Diş kaplaması yerlerine yerleştirildikten sonra ana dişlerin hasar görmesi riski de mevcuttur. Bu ihtimal daha az yaygındır. Mine yontma esnasında alttaki dentinin hasar görmesi ihtimalide mümkündür. Doğru yerleştirilmeyen bir kaplama, hastanın ısırma hizasını bozarak diş hassasiyeti, çene ağrısına ve bruksizme sebebiyet verebilir.

Gelecek yıllarda yapılacak kaplama değişimi
Emaye erozyonu gibi diş kaplamaları dişlere yerleştirmeden önce tedavi edilmemiş diş problemleri olan hastalarda kaplama işleminin başarısız olma riski daha fazladır. Kronlar veya kozmetik yapıştırma dâhil olmak üzere alternatif restorasyon yöntemleri, bir diş kaplama prosedürünün yerine daha çok tavsiye edilmektedir.

Diş Kaplama Ömrü Ne Kadardır?

Diş kaplamaları genellikle 10 ila 20 yıl arasında sürer. Bu süreden sonra diş kaplamalarının değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Diş Kaplama Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Diş kaplamaları için özel bir bakıma ihtiyaç yoktur. Rutin olarak gerçekleştirilen fırçalama, diş ipi kullanma ve antiseptik bir gargara ile durulama dâhil olmak üzere tam bir ağız hijyeni sağlamak adına yapılması gereken işlemlere devam edilmelidir.

Diş kaplamaları lekelere karşı direnç sağlasa dahi diş hekimi tarafından önerilen ve leke oluşumuna sebebiyet veren yiyecek ve içeceklerden (örneğin sigara, kahve, çay veya şarap) kaçınmanız istenebilir.

Diş kaplaması işlemi yaptırmayı düşünenler, diş hekimlerinden tavsiye alabilirler. Tüm prosedür ve maliyet hakkında daha fazla bilgi edinmek için doktor ile ön konsültasyon gerçekleştirilmelidir. Güzel bir gülümseme kişileri mutlu hissettirir ve özgüvenleri büyük ölçüde artırabilir.