Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling bir çeşit cilt yenileme işlemidir. Bu yenileme işlemini yüzde meydana gelen akne, yara izi, sivilce gibi lekeleri yok ederek yerine getirmektedir. Cildi derinlemesine temizleyerek ölü deriden arındıran bu işlem daha canlı, parlak ve sağlıklı bir cilt elde etmenizi sağlamaktadır. Bu işlemde cilde temizlenmeyi sağlayacak kimyasal bir karışım uygulanmaktadır. Bu karışım ciltte bulunan hasarın büyüklüğüne göre yüzeysel, orta ya da derine etki edebilecek özelliklerde hazırlanabilmektedir.
Cilt yüzeyinde yer alan pek çok lekeden kimyasal peeling uygulaması ile kurtulmak mümkündür. Güneş lekeleri kimyasal peeling işlemi için başvuranların en şikâyetçi olduğu konulardan biridir. Kimyasal peeling derinin üç farklı katmanına ulaşabildiği için güneş lekelerinde de etkili olmaktadır.
Kimyasal Peeling Nedir?
Kimyasal peeling cilt soyma işlemidir. Cilde bilinçli olarak verilen kimyasallar yardımıyla cilt sorunlu katmana kadar soyulur. Doğal bir iyileşme sürecine bırakılan cilt sağlıksız görüntüsünü terk ederek canlı, taze bir görüntüye kavuşur. Kimyasal peeling cilde uygulanan bir soyma işlemidir. Bu soyma işlemi açık tenliler ve ince cilt tabakasına sahip kişilerde daha hızlı sonuç vermektedir. Yapılan işlem sonrası cildin korunması çok önemlidir.
Cilt kesinlikle güneş ışıklarına maruz bırakılmamalıdır. Cilt soyma işlemi asidik maddelerle gerçekleşmektedir. Bu maddeler uzman hekim tarafından cildin hangi yüzeyi hedef alınırsa ona uygun dozda uygulanmaktadır.
Kimyasal Peeling Ne İşe Yarar?
Kimyasal peeling cildi ölü hücrelerden arındırarak sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Ciltte meydana gelen kırışıklıkları yok etmede de etkisi büyüktür. Kalıcı olan ve giderek azalsa da etkisini gösteren sivilce, akne, yara izi gibi cilt lekelerini yok eder. Ciltlerde meydana gelen sarkmayı yok eden işlem özellikle açık tenlilerde büyük sorun olan güneş lekelerini ortadan kaldırır. Yapılan peeling işlemi cilde nem kazandırır, yüzde yağlanmayı azaltarak yok ettiği sivilce lekelerinin yerine yenisinin oluşmasını önler. Ciltteki mat görünümü yok eden peeling işlemi canlı ve taze bir cilde sahip olmayı sağlar.
Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanır?
Yaşlanma belirtisi olan ağız ve göz çevresinde kırışıklık oluşmaya başlayanlar, cildinde lekeli bir görünüme sahip olanlar kimyasal peeling için uygundur. Özellikle yara izlerine bağlı olarak yüzünde delikli bir görünüme sahip kişiler bu işlem için uygundur. Yağlı cilde sahip olanlar, yaşlılık ve güneş lekelerinden şikayetçi olanlar da kimyasal peeling işlemi yaptırabilmektedir.
Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?
Kimyasal peeling tedavisi cildin üst katmanını soyarak kendiliğinden iyileşmesini amaçlayan bir cilt yenileme işlemidir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için cilde bazı kimyasallar uygulanmaktadır. Meyve asitleri, glikolik, laktik asitler ve alfa hidroksi asitler bu kimyasallar arasında sayılabilir.
İşleme başlamadan önce cilt analizi ve bazı testler yapılarak kişilerin işleme uygunluğundan emin olunur. Kimyasal peeling uygulamasından önce kişinin yüzü temizlenir, saçı yüzden uzaklaştırılacak şekilde saç bandıyla sabitlenir. Kulaklar ve gözler işlemden etkilenmemesi için kapatılır ve yüzde hassas olan, fazla soyulmanın önlenmesi istenen bölgelere bazı kremler uygulanır. Yapılan analizlerden sonra cilt soyma işlemi için uygun görülen sıvı karışım cilde uygulanır ve etki etmesi beklenir. İlk uygulama yapıldığında karışım yüzde iki dakika bekletilmelidir. Sonra yapılacak uygulamalarda bekleme süresinin beş dakikaya kadar uzaması amaçlanmaktadır. Kimyasal peelingde kullanılan karışım bazı bölgelere fazla bazı bölgelere daha az olacak şekilde de uygulanabilir. İstenen etkinin alınmasının ardından cilt uygulanan solüsyon karışımından arındırılır.
İşlem sırasında uygulanması planlanan karışım hastanın cilt tipi, yaşı, cinsiyeti, ciltte yer alan sorunun büyüklüğü gibi unsurlar göz önüne alınarak hazırlanmaktadır. Kimyasal peeling işlemi yine hasta durumuna göre değişmekle beraber 6-7 (yüzeysel kimyasal peelingde)seansta sonlanan bir işlemdir. Her seans arası en az 4 hafta olmaktadır.
Kimyasal Peeling Çeşitleri Nelerdir?
Kimyasal peeling, işlemin yapılacağı cilt tipine göre farklılaşabilmektedir. Ciltteki lekelenme, kırışıklık gibi tedavi gerektiren etkenler deride ne kadar derine inileceği konusunda belirleyici olmaktadır. Yüzeysel, orta ve derin olmak üzere 3 farklı şekilde uygulanan kimyasal peeling işleminde yüzeysel ve orta düzeyde kimyasal peeling uygulaması yeterli olmaktadır. Ancak ciltte hasarın fazla olduğu durumlarda derin uygulama tercih edilmektedir.
Yüzeysel Peeling Uygulaması
Cildin en üst katmanını soyan bir uygulamadır. Jessner solüsyonu kullanılarak gerçekleştirilen cilt soyma işlemi sivilce izi ve cilt kuruluğunun görüldüğü ciltlere uygulanabilmektedir. Uygulama sıklığı ciltte yer alan soruna göre değişse de iki haftada bir uygulamak yeterli olmaktadır. Hassas ciltlere uygun cilt soyma işlemidir.
Orta Peeling Uygulaması
Triklorasetik Asit (TCA) kullanılarak gerçekleştirilen işlemin etkileri Alfa hidroksi asitlere göre daha fazladır. TCA cilt yüzeyinde daha derine inerek soyma işlemi gerçekleştirebilmektedir. Cildin katmanlarından olan epidermis ve dermis katmanları üstünde yer alan hücrelerin soyulması hedeflenen uygulama geçmişe dayalı lekelerin yok edilmesinde etkili olmaktadır. Kırışıklık giderme ve cilt renginde meydana gelen değişimleri ortadan kaldırmada da bu yöntem etkili olmaktadır. İşlemden sonra cildin iyileşme süresi bir haftayı bulabilmektedir bu süre boyunca cildin nem dengesini korumak ve güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmamak oldukça önemlidir. İşlem 3-9 ay arası belirli periyotlarda tekrarlanmalıdır.
Derin Peeling Uygulaması
Orta ve yüzeysel kimyasal peelig uygulamasının yeterli olmadığı durumlarda daha derine inmek için tercih edilen bir yöntemdir. Burada da TCA yoğun olarak kullanılmaktadır. Akne, sivilce, yara izi, kırışıklık, çiller ve daha pek çok cilt kusurunun ortadan kaldırılması için uygulanan bir yöntemdir. Cilt yüzeyinde çok daha derine inilerek gerçekleştirilen bir işlem olduğu için lokal anestezi altında uygulama yapılabilmektedir. Bu uygulamada dermis tabakasına inilerek cilt soyulmakta ve hızla yenilenmesi sağlanmaktadır. Derin peeling, diğer uygulamaların sonuç vermediği durumlarda kullanılmakla birlikte tekrarlanmaksızın sadece bir kez uygulanabilmektedir.
Kimyasal Peeling Yapılamayan Durumlar
Hamile ve emziren annelere, daha önceden böyle bir uygulama yapılmış ama sonuç alınamamış kişilere, açık yara üzerine, diyabet hastalarına, kanser hastalarına kimyasal peeling işlemi uygulanamamaktadır. Alerjik bünyelere sahip kişilere, uygulamadan yaklaşık 2 ay önce lazer epilasyon yaptırmış kişilere de kimyasal peeling uygulanamamaktadır.
Kimyasal Peeling Sonrası
Uygulama yaptırmak isteyen pek çok kişi tarafından kimyasal peeling sonrası merak edilmektedir. İşlem sonrası doktor tarafından önerilenlere dikkat etmek, istenen etkinin alınması için oldukça önemlidir. Uygulanan cilt soyma işlemi sonrasında güneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır. Kimyasal peeling işleminde işlem sırasında yanma hissinin görülmesi normaldir ancak bu sosyal hayatınıza geri dönmenizi engellemez.
Kimyasal peeling işlemi derinin üç farklı yüzeyine yapılabilmektedir. İşlem sonrası iyileşme uygulamanın derinin hangi tabakasına yapıldığına bağlı olarak değişmektedir. Ancak genel olarak ilk 2 gün içinde deri soyulmaya başlamakta sonraki 10 gün içerisinde ise iyileşme gözlenmektedir. Kimyasal peeling işleminden sonra güneşten korunmak oldukça önemlidir bunun için güneşe çıkmamak, güneş olmasa bile dışarıya çıkılması halinde güneş koruyucu ürünler kullanmak gerekir. Güneşten korunmanın yapılan işlemin başarılı olmasında önemi büyüktür bu sebeple yaz aylarında kimyasal peeling yaptırılması önerilmez. Ciltte oluşan kabuklanmanın kendi kendine dökülmesi beklenmeli cilt soyulmamalıdır. Cildi tahriş eden ürünler ve işlemlerden uzak durulmalıdır.
Kimyasal peeling fiyatları değişkendir. Bu değişkenliğin sebebi başta uygulanacak peeling yöntemi ve işlem sırasında kullanılacak ürünler olmak üzere uygulamayı yapacak doktor, uygulanacak seans sayısı şeklinde sıralanabilmektedir. Uygulama hakkında bilgi almak ve aklınıza takılan sorulara cevap bulmak için web sitemizi inceleyerek iletişim kanallarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.