Tüp Mide Ameliyatı ( Sleeve Gastrektomi)
Tüp mide ameliyatı hastanın midesinin büyük bir kısmının alınması işlemidir. Obezite cerrahisinde sık kullanılan bir yöntemdir, mide küçültme ameliyatı olarakta bilinir. Midenin büyük kısmının alınmasıyla hastanın fazla beslenmesi önlenir, sağlıklı ve düzenli bir program sayesinde de kısa sürede kilo vermesi amaçlanır. Bu ameliyatta midenin %80 kadarı çıkartılır böylelikle alınan besin miktarı azaltılır.
Kapalı ameliyat yöntemiyle gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı iştahı azaltıyor ve kişilerin kilo verme sürecine etki ediyor. Ameliyatın tüp mide olarak anılmasının sebebi midenin büyük kısmı çıkartıldıktan sonra geriye kalan kısmın tüm şekline benzemesinden kaynaklanmaktadır. Sanıldığı gibi mideye herhangi bir yabancı cisim yerleştirilmesi söz konusu değildir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir
Tüp mide ameliyatı mideyi hacim olarak küçültmesinin yanı sıra midenin salgıladığı açlık hissini de etkilemektedir. Kişiler kendi daha az aç hissetmekte ve iştahsızlık görülmektedir. Literatürde sleeve gastrektomi olarak adlandırılan tüp mide ameliyatı ülkemizde sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Kapalı bir ameliyat tekniği olması küçük bir izle işlemin sonlandırılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle de tüp mide ameliyatı sık tercih edilir olmuştur.
Tüp mide ameliyatı herkese uygulanamamaktadır. Bunun için öncelikle kişinin vücut kitle indeksinin dünya sağlık örgütünce belirlenen rakamın üzerinde olması gerekmektedir. Sağlık açısından uygun olunması da ameliyatın gerçekleştirilmesi konusunda büyük öneme sahiptir.
Tüp mide ameliyatında midenin %80’lik kısmı kalıcı olarak çıkartılmaktadır, dolayısıyla hasta yaşamına geri kalan %20’lik bölümle devam etmektedir. Bu operasyonda sadece mide hacmi küçültülmektedir, salgılanan açlık hormonu da alınan %80’lik dilimin içinde olduğu için iştahsızlık görülmektedir. Tüp mide ameliyatında gıda tüketimiyle kalori alınmasına devam edilmektedir. Sadece mide hacmine müdahale edilmektedir. Bu sebeple kişilerin beslenme sırasında dikkatli olması önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır
Mide küçültme ameliyatı; ileri derecede obez olanlara, aşırı şişmanlığa bağlı hipertansiyon hastası olanlar, tip 2 diyabeti olanlar ve uyku apnesi sorunu yaşayanlara uygulanmaktadır. Tüp mide ameliyatı 18-65 yaş arasındaki tüm yaş grubuna uygulanabilmektedir. Vücut kitle indeksinin 35 ve üzeri olmasıyla beraber aşırı şişmanlığa bağlı hastalıkların ortaya çıkması sonucu tüp mide ameliyatı yapılabilmektedir. Ancak kişiler kimi zaman şartları taşısa bile tüp mide ameliyatı olamayabilir. Bunun için detaylı bir doktor muayenesi yapılmakta ameliyatın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine karar verilmektedir. İleri derecede diyabeti olanlara tüp mide ameliyatı uygulanmamaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır
Kapalı yöntemle gerçekleştirilen mide küçültme ameliyatı sırasında kesi uygulaması yapılmaz. Karın bölgesinden açılan 0.5cm’lik birkaç delik içerisinden işlem gerçekleştirilir. Bu deliklerden içeri -gönderilen kameralardan yüksek görüş alınarak işlem gerçekleştirilir. Genel anestezi altında yapılan operasyonda işlemi gerçekleştiren cerrah kamera sayesinde ameliyatı titizlikle gerçekleştirmektedir. Ameliyatın kapalı yöntemle yapılması hem sonrasında meydana gelecek ağrılı dönemin önlenmesi hem de ameliyatın daha güvenli yapılması noktasında önemlidir.
Operasyona uygun olan hastalara ameliyattan bir gün önce yatış verilmektedir. Yapılan son kontroller ve tahlillerden sonra hasta ameliyata alınmaktadır. Laparoskopi yöntemiyle gerçekleştirilen işlem iyileşme sürecinin kısa olması noktasında da önemlidir. Tüp mide ameliyatı 1,5 saat içerisinde gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası esas önemli olan hastanın iyileşme süresi değil küçülen mideye alışma süresidir. Bu alışma süresi de doktor tarafından hazırlanan beslenme programıyla olmaktadır. Ameliyat sonrasında 3 gün yatış verilen hastalar düzenli aralıklarla kontrole çağrılmaktadır.
Tüp Mide Ameliyat Sonrası İyileşme ve Beslenme Süreci
Tüp mide ameliyatı karına açılan deliklerden gerçekleştirildiği için ameliyat sonrası kesi açılan ameliyatlarda olduğu gibi ağrı söz konusu olmaz. Ameliyatın ilk günü meydana gelen ağrılar ilaçlarla geçer. Tüp mide ameliyatı her ne kadar kesi uygulanarak gerçekleştirilmese de ameliyat sonrası enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu sebeple özellikle diyabeti olanların bu konuya dikkat etmesi gerekmektedir. Operasyon sonrası doktor tarafından verilen antibiyotik destekli ilaçların kullanılması iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Bu sebeple doktor tavsiyelerine azami önem gösterilmelidir.
Tüp Mide Sonrası Beslenme
Operasyon sonrasında hasta eski midesinin yalnızca %20’lik kısmını kullanacaktır. Bu sebeple kişinin farklı bir beslenme tarzını benimsemesi ve tüm yaşamını buna adapte etmesi gerekmektedir. Diyetisyen, endokrinoloji ve metabolizma uzmanı, operasyonu gerçekleştiren doktorun ortaklığında hazırlanacak beslenme programı mutlaka dikkate alınmalıdır.
Yapılan her operasyon sonrası oluşturulan beslenme programı kişilerin durumuna göre hazırlanmaktadır ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Hastaların da programı uygularken bu noktalara titizlik göstermesi küçülen midelerine alışma sürecinde oldukça önemli olacaktır.
· Tüp mide ameliyatından sonra yaklaşık 2 hafta sıvı gıdalar tüketerek beslenmek gerekmektedir. Ameliyatın en önemli kilit noktalarından biri ise sıvı ve katıların aynı anda tüketilmemesi hususudur.
· Mide küçültme ameliyatı sonrasında hasta çok az gıda tüketmesinden kaynaklı kısa sürede doyum hissine ulaşacaktır. Bu sebeple gerçekleşen beslenmenin sağlık açısından yüksek besin değerine sahip gıdalarla olması gerekmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrasında öğünlerde sağlıklı proteinlere yer verilmesi oldukça önemidir.
· Tüp mide operasyonundan sonra hastanın bazı vitamin ve mineral desteğine ihtiyacı olmaktadır. Bunların doktor tarafından verilmesi ve takviye şeklinde alınmasına özen gösterilmelidir.
· Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme süreci bir diyet olarak düşünülmemelidir. Ameliyattan sonra beslenme hastanın yeni yaşam tarzını ifade etmektedir ve dolayısıyla ömür boyu sürecek bir rutindir. Bu sebeple yaşamı buna entegre etmek bitecek bir süreçmiş izleniminden kurtulma noktasında önemlidir.
Ameliyatın Riskleri
Her cerrahi operasyon kendi içerisinde riskler barındırmaktadır. Tüp mide ameliyatı sonrası riskler yaşanması da elbette söz konusudur. Bu risklerden en çok merak edileni kanama ve kaçak durumudur. Söz konusu her iki risk %1’de olsa gerçekleşme payına sahiptir ve hayati tehlike içermektedir. Bahsedilen ve diğer riskler yaş ve kilo ile doğru orantılı ilerlemektedir. Yani ileri yaşta ve fazla kiloda riskler daha fazla olmaktadır.
Tüp mide ameliyatı sonrası nedeni belli olmayan karın ağrısı ve ateş durumu gözlendiğinde hemen hastaneye başvurulması gerekmektedir. Bu midede kaçak olabileceğine dair önemli bir izdir. Kaçak takibi için operasyon sonrasında hastaya renkli bir sıvı içirilmekte ve mide dikişlerinden bu sıvını sızıp sızmadığı kontrol edilmektedir. Böyle bir durum o an için meydana gelmese de taburcu olunduktan sonra da ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple yukarıda sayılan belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna tüp mide ameliyatı olduğunuzu belirterek başvurmanız gereklidir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Kaç Kilo Verilir Tekrar Kilo Alınır Mı
Tüp mide ameliyatı sonrasında kaç kilo verileceği sıklıkla sorulmaktadır ancak bunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Kişinin yaşı, kilosu, ameliyat sonrası beslenme programları ve daha pek çok etken verilecek kilo miktarında belirleyici olmaktadır. Genel olarak bakıldığında operasyondan sonraki 5 yıl içinde hastanın fazla kilolarından %70 oranında kurtulması hedeflenmektedir.
Tüp mide ameliyatından sonra kilo alınması mümkündür ancak bunun bir sınırı vardır. %15 dolaylarında bir kilo alımı söz konusu olabilir fakat hastanın ideal kiloya ulaştıktan sonra tekrar kilo almaması için hazırlanan programa birebir uyum sağlaması gerekmektedir.
Tüp mide ameliyatı estetik amaçla değil sağlık amacıyla yapılan bir işlemdir. Tüp mide ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak, ameliyata dair aklınıza takılan tüm soruları cevaplamak için kliniğimizi ziyaret edebilir, uzman cerrahlarımızla detaylı bir ön görüşme için randevu alabilirsiniz.