Terleme Tedavisi
Terleme tedavisi çok fazla terleyen kimseler tarafından yaptırılan tedavilerden biridir. Terleme vücut içi reaksiyonlardan biridir. Esas olarak vücut ısısının kontrolünü sağlayan bir olaydır. Ancak aşırı terleme yani hiperhidrozu bu durumdan bağımsız bir durumdur. Mevcut terlemenin dışında kişi anormal seviyede terleme meydana gelmektedir.
Aşırı terleme hastalığı ya da rahatsızlığı olan kişilerin hareket etmelerine gerek yoktur. Yaz ya da kış fark etmeden oturdukları yerde terleyebilirler. Kullanılan bir ilaç nedeniyle meydana gelebilir. Bunun yanında herhangi bir tıbbi işlemden sonra da meydana gelebilir.
· Koltuk altı
· Avuç içi
· Ayak tabanı
· Baş ve boyun bölgesi
Aşırı terleme rahatsızlığı genellikle bu alanlarda aşırı terleme meydana gelmektedir. Aşırı terlemenin neden olduğu durumlardan biri de Frey sendromudur. Bu sendrom genellikle yemek yerken meydana gelmektedir. Bunun yanında hiperhidroz şu sebepler ile meydana gelebilir.
· Kalp hastalıkları
· Damar hastalıkları
· Solunum sistemi
· İlaç nedeni ile meydana gelme
· Zehirlenme durumlarda
· Menopoz
· Alkol ve uyuşturucu
· Ateş
· Düşük kan şekeri
· Kalp rahatsızlıkları
· Bazı kanser çeşitleri
· C ve D vitamini eksikliği
Bunlar genellikle aşırı terlemeye sebep olan durumlardır. Bunların haricinde daha birçok neden aşırı terlemeye neden olmaktadır. Bölgesel olarak görülen aşırı terleme en sık rastlanılan durumlardan biridir. Genellikle sinir siteminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Ancak bu duruma neden olan faktörler be nedenler tam olarak bilinmemektedir.
Aşırı Terleme Belirtileri Nelerdir?
Aşırı terleme belirtileri konusu araştırılan konuların başında gelmektedir. Özellikle belirli bir sebebe bağlı olmayan terleme çok sık görülen durumlardan biridir. Her iki cinsiyette de görülebilir. Genellikle 25 yaşından itibaren rastlanılabilir.
Hastalığın tam olarak teşhis edilmesi için 6 ay gibi bir süre takip edilmesi gerekmektedir. Aşırı terlemenin yanında çeşitli belirtiler de bulunmalıdır. Bu belirtiler tedavi sürecine giden yolda oldukça önemlidir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir.
· Terleme atağı sıklığının haftada bir olması
· Hayatı olumsuz etkilemesi
· Simetrik bir terlemenin meydana gelmesi
· 25 yaşından önce başlaması
· Aile bireylerinin en az birinde bu rahatsızlığın görülmesi
· Uyku esnasında terleme meydana gelmemesi
Bu belirtilerin yanında çeşitli nedenlerden dolayı psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar kişinin yaşam kalitesinin düşmesine ve sorunlar ile boğulmasına neden olabilir. Bu nedenle acil bir uzman doktor ile görüşülmesi ve terleme tedavisi ile çözüm bulunması gerekmektedir.
Aşırı Terlemeden Kaynaklı Sorunlar
Aşırı terlemeden kaynaklanan sorunlar kişinin yaşamını doğrudan etkilemektedir. Sadece terleme değil, aynı zamanda farklı hastalıklara da neden olabilir. Bunun yanında kişinin sosyal çevresi ile olan ilişkilerine de zarar verebilir. Ortaya çıkabilecek bazı rahatsızlıklar şunlardır.
· Bakterilerin oluşması
· Mantar kaynaklı enfeksiyonlar
· Egzama
· Deride meydana gelen döküntüler
Bunların yanında kişi sosyal ilişkilerinde sorunlar yaşayabilir. Her ne kadar sık duş alınsa ve tedbirli davranılsa da koku oluşması muhtemeldir. Bu nedenle kişinin yaşam standardı düşmekte ve yalnız hale gelmektedir.
Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Terleme tedavisi tanısı konması için hastanın eksiksiz bir şekilde öyküsüne bakmak gerekmektedir. Tanı için ek testler gerekmemektedir. Hastanın kilosuna ve sonrasında kan basıncına bakılır. Bunun yanında kan tetkikleri yapılır ve nörolojik muayene yapılır.
Terlemetedavisiyapılışı esas olarak kişiye özel olarak yapılmaktadır. Terlemenin nedenleri araştırılır. Yapılan araştırmalar neticesinde tedavi şekli belirlenir. Bölgesel terlemede cerrahi tedavi ya da cerrahi olmayan tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Bölgesel uygulanan ilaçlar ile hastanın kullanması sağlanan ilaçlar ile terlemenin azaltılması yoluna gidilir. Bunun yanında botoks ve iyontoforez tedavileri de kullanılabilir. Özellikle el terlemesinde bu işlemler kullanılabilir.
İyontoforez tedavisi elektrik esaslı bir tedavidir. Kişi ellerini içerisinde su ve elektrotlar olan bir kaba koyar. Bu kabın içerisine hafif elektrik verilir. 2 ile 3 gün arasında uygulama yapılmaktadır. Bunun yanında günlük olarak 10 dakika yeterli olacaktır. Verilen elektrik tek seferde değil, yavaş yavaş verilmekte ve arttırılmaktadır.
Botoks yöntemi de tedavide kullanılan bir diğer yöntemdir. Genellikle el, ayak ve koltuk altı terlemeleri için kullanılmaktadır. Ancak uygulama yapılmadan önce nişasta iyot testi yapılmalıdır. Bu test uygulamanın yapılacağı alana uygulanmalıdır. Tedavi yaklaşık olarak 2 hafta sürmektedir. Etkisi ise 12 aya kadar çıkmaktadır.
Terleme Tedavisi Cerrahi Müdahaleler
Terleme tedavisi cerrahi müdahaleler ile de yapılmaktadır. Cerrahi olmayan işlemlerden sonuç alınmaz ise bu şekilde bir yola girilebilir. Bu yol ile koltuk altında bulunan sinirlere müdahale edilir. Yapılan müdahale ile koltuk altı ter bezleri ameliyat ile çıkartılır. Ancak günümüzde bu işlem endoskopi ile yapılabilmektedir ve bu yöntem tercih edilmektedir.
El ve avuçlarda terleme tedavisi ile kısa süre içerisinde sonucunu göstermektedir. Genellikle psikolojik nedenlerden ortaya çıkan bir terleme çeşididir. Bunun yanında güncelik hayatı doğrudan ve olumsuz şekilde etkilemektedir. Yapılacak müdahaleler ile terleme kesilebilir. Bunun için yapılacak tüm işlemler uzman doktorlar tarafından yerine girilecektir.
En şok görülen terleme hastalıklarından bir diğeri de koltuk altı terlemesidir. Her ne kadar psikolojik nedenlerden meydana gelse de farklı durumlardan dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Burada meydana gelen aşırı terleme mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü kişinin vücut sağlığı kadar psikolojik sağlığını da etkilemektedir. Yapılacak tedavi kişinin hem vücut hem de psikolojik sağlığını yerine getirecektir.Bunun yanında hem kişi için hem de çevresi için sorun olan kötü koku da ortadan kalkacaktır.
Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Terleme tedavisi yapılışı hastalar tarafından merak edilen konulardan biridir. Öncelikle hasta muayene olmalıdır. Muayene sonrasında uygun tedavi seçilir. Yapılacak uygulama öncesinde lokal anestezi sağlayan kremler sürülür ve alan uyuşturulur.
Uygulama esnasında hasta herhangi bir acı duymamaktadır. Doktor tarafından belirlenen bölgeye 10 ile 20 arasında iğne yapılır. Bu iğneler terlemenin engellenmesi için mecburidir. İşlemler yaklaşık olarak 20 ile 40 dakika arasında sürmektedir. Uygulama sonrasında kişi normal hayatına kaldığı yerden devam edebilir.
Tedavi uygulanan kişi uygulamanın ne zaman etki edeceğini merak edebilir. Uygulama yaklaşık 10 gün içerisinde etkisini gösterebilir. Bu süre sonunda terleme son bulacaktır ve hasta hayatına daha iyi şekilde devam edebilecektir.
Terleme Tedavisi Kalıcı mıdır?
Terleme tedavisi kalıcı mıdır konusu her zaman için araştırılan konulardan biridir. Genellikle 6 ay süre içerisinde tedavi etkisini korumaktadır. Ancak kişinin durumuna göre bu süre 9 ay ile 12 ay arasında uzayabilmektedir. Bu süre sonunda tedavinin yeniden yapılması gerekmektedir. Ancak zaman ilerledikçe bu yenilemelerin sıklığı azalacaktır. 6 ay yerine 1 yıl ve daha fazla aralıklar ile tedavi gerçekleştirilebilir.
Terleme tedavisinde merak edilen bir diğer husus da yan etkileridir. Yan etkisi neredeyse sıfır olan bir tedavidir. Ancak kullanılan ilaçlara alerjisi olan kişilere yapılmaması gerekmektedir. Bunun yanında hamile ve emziren anneler de yapılmamalıdır. Kas hastalığı olan hastalara da tedavi uygulanmamaktadır.
Tüm bunların yanında yapılan tedavi hastanede yatmayı gerektirmeyen bir operasyondur. Bu müdahaleden sonra hastanede yatmadan kişi taburcu edilebilir ve normal hayatına dönebilir. Her ne kadar olumsuz bir durum oluşmayacağı bilinse de, herhangi bir şikayette mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.