Lamine Diş Kaplama
Ön dişlerde çeşitli sebeplerle meydana gelen kusurların kolay bir şekilde giderilmesini sağlayan lamine diş kaplaması aynı zamanda laminate veneer olarak da bilinmektedir. Özellikle seyrek ve birbirinden ayrı olan ön dişlerin daha estetik bir görünüm kazanmasına yardımcı olan lamine diş kaplamaları ile hastalar kolay bir şekilde estetik bir görünüme sahip olmaktadır.
Lamine Diş Kaplama Nedir?
Kişiye özel olarak üretilen lamine diş kaplamaları ön dişlerin estetik görünüşlerini düzeltmek için en çok kullanılan yöntemlerden birisi olmaktadır. Birçok diş hekimi tarafın takma tırnak benzetmesi yapılan lamine diş kaplamaları halk arasında ise diş lensi olarak bilinmektedir.
İlk olarak 1983 yılında Hollywood gülümsemesi adıyla ortaya çıkan lamine diş kaplaması kısa süre içerisinde tüm dünyada uygulanan estetik uygulamalardan birisi olmaktadır.
Lamine Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Lamine uygulamaları bir kaç farklı şekilde yapılmaktadır. Her bir uygulamanın kendine özgü avantajları bulunmaktadır.
· Yaprak Porselen
Porselen lamina olarak adlandırılan bu lamine diş kaplaması gülüş tasarımlarında en çok tercih edilen çeşidi olmaktadır. Uygulama yapılması için porselen yapraklar 0,2 ile 0,6 mm kalınlığında ve hastalara özel olarak uygulanmaktadır. Daha sonrasında ise dişlerin ön kısımlarına özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Disilikat seramikler kullanarak üretilen yaprak porselenler 3- 4 gün içerisinde hazırlanarak pek çok kozmetik kusurunda başarı ile uygulanmaktadır.
Yaprak Porselenin Avantajları;
o Yaprak porselen yüzeyleri kolay temizlenebilen ve leke tutmayan özelliktedir.
o Dayanıklı ve uzun ömürlü olmaktadırlar.
o Işığı mükemmel bir şekilde yansıtır.
o Dişlerin doğal görünmesini sağlar.
· Kompozit Lamine
Reçine esaslı bir kaplama olan kompozit lamine,dişin konumunu, şeklini ve rengini düzeltmek için tercih edilmektedir. Tek seansta uygulanabilen lamine diş kaplama çeşidi olan kompozit laminenin içerisinde bulunan seramik tozları estetik bir görünüm sağlarken aynı zamanda plastik içerikler dayanıklılığı arttırmaktadır. Bonding olarak da adlandırılan kompozit kaplamalar özellikle diş üzerinde oluşan çatlakların ve kırıkların tedavi edilmesinde en çok uygulanan yöntemlerden birisi olmaktadır.
Kompozit Laminenin Avantajları
o Genellikle tek seansta takılabilen lamine kaplama dişlerdir.
o Diğer çeşitlerine göre daha az diş maddesi kaldırılır.
o Yaprak porselene oranla daha ekonomik bir alternatif olmaktadır.
o Hasar görmeleri durumunda ise tamiri ve düzeltilmesi çok daha kolay olmaktadır.
Lamine Diş Kaplamaları Nasıl Uygulanır?
Lamine diş uygulamaları genellikle 2 veya 3 seansta uygulanmaktadır. Diş hekimi ile ilk randevuda diş muayenesinin yanı sıra hekim ile fikir alışverişi gerçekleştirilmektedir. Bu seansta istenilen dişlerin özelliklerinin tam olarak diş hekimine anlatılması önemli olmaktadır. Bu sebeple ilk randevuda beğendiğiniz bir gülümsemenin fotoğrafını diş hekiminiz ile paylaşabilirsiniz. Hastalara özel bir değerlendirmenin yapılabilmesi için bazı diş hekimler hastaların dişlerinin fotoğraf ve videolarını da alabilmektedir.
Daha sonrasında yüz şekline en uygun lamine diş kaplama modelini belirlemeniz gerekmektedir. Bu aşamada diş hekimleri de hastalarına destek olmaktadır. Ayrıca diş renklerinin de belirlenmesi gerekmektedir.
Lamine diş kaplamalarının uygulanabilmesi için sağlıklı dişlerin olması gerekmektedir. Eğer çürük dişler söz konusu ise o zaman gerekli tedavilerin yapılması ve diğer protez seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Dişlerin sağlığından emin olmak için diş hekimleri röntgen de isteyebilmektedir. Daha sonrasında gerçekleştirilen diş hekimi ziyaretlerinde ise lamine diş kaplamalarının ve dişlerin hazırlanması ve uygulanması yapılmaktadır.
Yapım Aşamaları
Tedaviye ilk olarak hangi dişlerin küçültülmesi gerektiğinin tespit edilmesi ile başlanmaktadır. Bazı dişler için küçültme gerekmemektedir. Bu durumda direkt olarak ölçü alma işlemine geçilir. Eğer küçültme işleminin yapılması gerekiyorsa da freze işlemi yapılır.
Eğer dişlerin küçültülmesi gerekiyorsa o zaman lamina diş kaplamalarını geleceği ön diş yüzeylerine 0,4 ile 0,7 mm arasında değişen kalınlıklarda aşındırma sağlanır. Eğer kaldırılacak diş maddesi fazla değilse bu aşamada lokal anestezi uygulanmamaktadır.
Dişlerin uygun boyuta getirilmesinden sonraki aşamada modellerin alınması gerekmektedir. Bunun için üst dişlerin modelleri alınmaktadır.
Aşındırma uygulanan dişler soğuk ve sıcağa karşı hassas olmaktadır. Bu sebeple sabit dişler uygulanana kadar geçici lamine diş kaplamaları uygulanır. Bu uygulama aynı zamanda dişlerin tedavi sırasında daha hoş görünmelerini de sağlar.
Bu sırada tercih edilen lamine diş kaplama çeşidine göre laboratuvarda dişlerin hazırlanma süreci de başlamaktadır. Dişlerin hazırlanması ise 4 ile 7 gün arasında değişmektedir.
Sabit dişlerin yapılmasının ardından randevuda sabit dişlerin uyum kontrolleri yapılmaktadır. Provada lamine diş kaplamalarının boyutu ve rengi test edilir. Eğer lamine diş kaplamaları uygunsa o zaman yapıştırma işlemine geçilir. Yapıştırmanın daha iyi sağlanması için ise hem lamine diş kaplamanın hem de dişin yapıştırılacak yüzeyleri pürüzlenmektedir. Son olarak özel yapıştırılarak lamine diş kaplama yapıştırılır ve ışıkla bu yapıştırıcı sertleştirilir.
Lamine Diş Kaplamalarının Avantajları Nelerdir?
Öncelikle lamine diş kaplamalarının uzun süreli kullanımları güvenli olmaktadır. Ayrıca hastalara kendi dişlerinin rahatlığını da sağlamaktadır. Lamine diş kaplamaları uygulamalarında ve sonrasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler ve tedavi kısa süre içerisinde tamamlanır. Basit bir işlem olmasının yanı sıra hastaların sağlıklı ve estetik açıdan iyi görünen dişlere sahip olmasını sağlar.
Yapıştırmaların sağlam olması için yüzeylere pürüzleme işleminin yeterli olması diş sağlığına zarar verilmesini engellemektedir. Koyu renk dişlere sahip olan hastalar daha açık lamine diş kaplamalarını tercih ederek kolaylıkla maskelenebilmektedir. Yapıştırılmadan önce kırılgan bir yapıya sahip olan lamine diş kaplamaları yapıştırma işleminden sonra çiğneme kuvvetine son derece dayanıklı olmaktadır. Yapıştırılan lamine diş kaplamalarının tek parça olarak çıkarılması mümkün olmamaktadır. Bunun için çıkarma işlemleri aşındırma yöntemi ile yapılmaktadır. Yaprak porselen diş lamineleri pürüzsüz bir yüzeye sahip oldukları için dişlerde leke kalmasına neden olan çay ve kahve gibi şeylerde leke yapmamaktadır.
Lamine Diş Kaplamalarının Dezavantajları Nelerdir?
Lamine diş kaplamalarında sadece dişlerin ön yüzeyleri bir miktar aşındırılmaktadır. Bunun dışında da uygulamanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak yaptırılırken bazı noktaların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Öncelikle lamine diş kaplamaları geri dönüştürülebilen bir işlem olmamaktadır. Bu sebeple de uygulamadan sonra vazgeçilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Yaprak porselen uygulamaları, kompozit uygulamalara göre daha maliyetli olmaktadır. Lamine diş kaplamalarının kırılması ya da çatlaması durumunda tamir edilme gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Bu sebeple de yeniden yapılması gerekir. Lamine diş kaplamalarının beyazlatılması söz konusu olmamaktadır. Bu sebeple eğer dişlerin beyazlatılması söz konusu ise o zaman işlemden önce yapılması gerekmektedir. Dişlerin çürümesini engellemez. Eğer dişlerde herhangi bir sorun söz konusu ise o zaman öncelikle tedavinin uygulanması gerekmektedir. Çürük ya da kırık sebebiyle güçsüzleşmiş olan dişlere uygulanmamaktadır. Diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlıkları lamine diş kaplamalarına zarar vermektedir.